Πόνος στην πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση
Αθηνά Μαυρομμάτη, MD, Ιατρός Αναισθησιολόγος, 25 Ιαν 2013
Από τις πιο συχνές αιτίες πόνου του άκρου ποδιού είναι το “κότσι”, ο βλαισός μέγας δάκτυλος (Hallux valgus). Η Αμερικάνικη Ακαδημία Ορθοπεδικών αναφέρει ότι “πάνω από τις μισές γυναίκες στην χώρα παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα…” και επίσης “εννέα στα δέκα άτομα που εμφανίζουν κότσι είναι γυναίκες”1. Είναι μια κατάσταση επίπονη, που εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην όρθια στάση, στην βάδιση και άλλες δραστηριότητες, προκαλεί και αισθητική δυσμορφία.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση, στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού όπου παρουσιάζεται εξόγκωμα, ερυθρότητα και πόνος. Ο επιμήκης άξονας του μεγάλου δακτύλου παύει να είναι παράλληλος με τα διπλανά δάκτυλα, σχηματίζει γωνία με αυτά και το μεγάλο δάκτυλο συχνά επικάθεται πάνω στο διπλανό δάκτυλο ή και το αντίθετο, τοποθετείται κάτω από το δίπλα δάκτυλο. Η διόγκωση που βλέπουμε αποτελείται από τον διογκωμένο αρθρικό θύλακο, από οστική υπερτροφία και από τμήμα της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου οστού καθώς παρεκκλίνει προς τα έξω. Η άρθρωση παρουσιάζει αρθρίτιδα, εκφύλιση του χόνδρου που οδηγεί σε δημιουργία οστεοφύτων, και περαιτέρω διόγκωση και εκφυλισμό της περιοχής. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις σταδιακά οδηγούν σε περιορισμό των φυσιολογικών κινήσεων της άρθρωσης με τελικό αποτέλεσμα την καθήλωσή της (frozen joint).
Η χαλάρωση του συνδεσμικού ιστού, των συνδέσμων και των τενόντων, είναι η υποκείμενη αιτία που αποδυναμώνει την σταθερότητα της περιοχής και επιτρέπει την απόκλιση του πρώτου μεταταρσίου από την φυσιολογική του θέση.
Το είδος των παπουτσιών που χρησιμοποιούμε είναι αιτία για να εμφανιστεί το κότσι. Στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι αιτία του προβλήματος. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που περπατούν ξυπόλυτοι δεν αντιμετωπίζουν ποτέ αυτό το πρόβλημα. Επίσης αθλητές, ειδικά αυτοί που έχουν την τάση να πατάνε βάζοντας ιδιαίτερο βάρος στις μύτες των ποδιών είναι επιρρεπείς να δημιουργήσουν κότσι. Σχετικά με την εμφάνιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι η πλατυποδία, η συγγενής χαλάρωση του συνδεσμικού ιστού όπως στο σύνδρομο Down, οστικές ανωμαλίες, νευρολογικά και μεταβολικά νοσήματα.
Η συνηθισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το χειρουργείο. Υπάρχουν εκατόν τριάντα διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές (διάφορα είδη οστεοτομής, αρθροδεσίας, αρθροπλαστικής,κλπ.) εκ των οποίων καμία δεν υπερέχει των υπολοίπων. Αν και ο αριθμός των χειρουργείων που γίνονται για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ μεγάλος, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα αυτών3. Η σύνθετη φύση του προβλήματος απαιτεί την επιλογή της σωστής χειρουργικής τεχνικής αλλά ακόμα και τότε μπορεί να έχουμε έναν ασθενή που εξακολουθεί να έχει πρόβλημα. Ένα Cochrane review αναφέρει ότι 25-33% των ασθενών δεν είναι ευχαριστημένοι μετά το χειρουργείο4.
Οι θεραπείες Αναγεννητικής Ιατρικής (Προλοθεραπεία και Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες) αποτελούν μια εναλλακτική λύση ως προς το χειρουργείο5.
Η χαλάρωση του συνδεσμικού ιστού που διαταράσσει την αρχιτεκτονική του πέλματος αποκαθίσταται με την δημιουργία νέου, υγιούς και δυνατού ιστού, που είναι αποτέλεσμα των θεραπειών Αναγεννητικής Ιατρικής. Με την βοήθεια του μηχανήματος του μυοσκελετικού υπερήχου εντοπίζονται με ακρίβεια τα αδύναμα σημεία των συνδέσμων και των τενόντων, ο εκφυλισμένος αρθρικός χόνδρος, ο διογκωμένος αρθρικός θύλακος, η οστική διόγκωση και τα οστεόφυτα, και με κατάλληλους χειρισμούς δια βελόνης γίνεται έγχυση του αναγεννητικού υλικού. Όλη η διαδικασία γίνεται υπό καθοδήγηση υπερήχων που εξασφαλίζει μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστους χειρισμούς. Με την θεραπεία ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναγέννησης του οργανισμού με αποτέλεσμα την ενίσχυση του συνδεσμικού συστήματος, την σταθεροποίηση του πέλματος, την εξάλειψη της αρθρίτιδας και του πόνου, και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της δυσμορφίας.
Η Προλοθεραπεία και οι Αυτολογοι Αυξητικοί Παράγοντες είναι οι θεραπείες της Αναγεννητικής Ιατρικής που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση του hallux valgus. Αντιμετωπίζουν πολλές από τις υποκείμενες αιτίες του Hallux Valgus και αποτελούν αποτελεσματική και αξιόπιστη θεραπεία.
1. Ross A. Hauser MD, Wayne A. Feister DO, “Dextrose Prolotherapy with Human Growth Hormone to Treat Chronic First Metatarsophalangeal Joint Pain”, The Foot and Ankle Online Journal, September 2012.
2. Michael Nebel, “Hallux valgus”, http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Hammerzehen-vorher.jpg, January 2005.
3. Maffulli N, Longo U, Marinozzi A, Denaro V, “Hallux valgus: effectiveness and safety of minimaly invasive surgery. A systematic review”, Br Med Bull, 2011, 97(1): 149-167.
4. Ferrari J, et al, “Interventions for treating hallux valgus (abductovalgus) and bunions”, Cohrane Database Syst Rev, 2004, (1): CD000964.
5. David Crane, MD, Peter A.M. Everts, PhD, “Platelet Rich Plasma (PRP) Matrix Grafts”, Practical Pain Management, February 2008.