210 6777412

Εφαρμογές της προλοθεραπείας

Προλοθεραπεία και πόνος στην μέση (με ή χωρίς αντανάκλαση στο πόδι)
Αθηνά Μαυρομμάτη, MD, Ιατρός Αναισθησιολόγος, 27 Φεβ 2011

Ο πόνος στη μέση (με ή χωρίς αντανάκλαση στο πόδι) είναι ένα από τα πιο συνηθίσμενα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Μπορεί να προκληθεί από εμφανείς αιτίες όπως κακή στάση και χρήση του σώματος κατά την εργασία ή τις δουλειές του σπιτιού, ατυχήματα, εκφυλιστικές αλλοιώσεις, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και από αιτίες που είναι λιγότερο φανερές και σχετίζονται με το μοντέλο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, με μικροτραυματισμούς που δεν αξιολογούνται ή και με παλαιότερες κακώσεις που έχουν ξεχαστεί από τον ασθενή.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινάει πάντα με την σωστή διάγνωση. Η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού και η προσεκτική ιατρική εξέταση μας οδηγούν στην αιτία του προβλήματος. Εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να γίνει αν κριθεί απαραίτητο.

Η πιό συχνή αιτία στη βάση των προβλημάτων της μέσης είναι η εκφύλιση των σύνδεσμων που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Είναι επίσης και η πιο ‘σκοτεινή’ αιτία, υπό την έννοια οτι δεν μπορεί να φανεί με τις υπάρχουσες απεικονιστικές μεθόδους όπως η ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Είναι η αιτία που προκαλεί την αποσταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, την εκφύλιση ή και ρήξη των μεσοσπονδυλίων δίσκων, την αρθρίτιδα των αποφυσιακών αρθρώσεων και την πίεση ή την παγίδευση νεύρου.

Ο ρόλος των συνδέσμων είναι να σταθεροποιούν και να ενισχύουν την σπονδυλική στήλη. Είναι ταινίες συνδετικού ιστού που κρατάνε τους σπονδύλους στη θέση τους και επιτρέπουν μόνο μικρές κινήσεις συγκεκριμένου εύρους. Η εκφύλιση των συνδέσμων, λόγω τραυματισμού, ηλικίας ή νοσημάτων του συνδετικού ιστού, έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση τους και τελικά την αποσταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Οι σπόνδυλοι αρχίζουν να κάνουν μικροκινήσεις με μεγαλύτερο εύρος από το προβλεπόμενο. Οι ανώμαλες αυτές μικροκινήσεις προκαλούν περαιτέρω βλάβες, φθείρουν τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και δημιουργούν αρθρίτιδες και πόνο. Επιπλέον οι σπόνδυλοι χάνουν σιγά-σιγά την σωστή τους θέση, η χωροταξία διαταράσσεται και μπορεί να αλλάξει το σχήμα της σπονδυλικής στήλης ή και σε κάποια σημεία μπορεί να γίνει κήλη ή και ρήξη μεσοσπονδηλίου δίσκου. Ταυτόχρονα η διαταραχή επηρεάζει το μυικό σύστημα, οι μύες συσπώνται προκαλώντας πόνο και ασκούν μόνιμες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Οι βλάβες αυτές, ανάλογα με το σημείο εντόπισης και την έκταση, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσκαμψία, αδυναμία, έλλειψη ισορροπίας, νευρολογική σημειολογία, μυική ατροφία, δερματικές αλλοιώσεις, αγγειακές διαταραχές, διαταραχές στην λειτουργία της κύστης και του εντέρου κλπ.

Η Προλοθεραπεία εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζοντας την βασική διαταραχή που είναι η εκφύλιση των συνδέσμων που θωρακίζουν την σπονδυλική στήλη. Γίνονται ενέσεις στα σημεία που υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις και ενεργοποιήται η παραγωγή κολλαγόνου που σταδιακά ωριμάζει στον αντίστοιχο συνδετικό ιστό των συνδέσμων. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας οι σύνδεσμοι είναι αναγεννημένοι, δυνατοί και παρέχουν σταθεροποίηση και ενίσχυση στην σπονδυλική στήλη. Η θεραπεία αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος. Τα νεύρα απελευθερώνονται, ο πόνος και τα λοιπά προβλήματα υποχωρούν.

Διαβάστε επίσης το άρθρο με τίτλο: Τί είναι η Προλοθεραπεία (25-12-2010)