210 6777412

Πόνος κροταφογναθικής σε νεαρή γυναίκα

Νεαρή γυναίκα με πόνο στην κροταφογναθική

Νεαρή ασθενής, με έντονο νευροπαθητικό πόνο στην δεξιά κροταφογναθική άρθρωση.

Το πρόβλημα της ξεκίνησε προ 7ετίας, σε ηλικία εικοσιτριών χρονών, με πόνο εναλλάξ στην δεξιά και αριστερή κροταφογναθική. Για τρία χρόνια έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης με φαρμακευτική αγωγή από νευρολόγο, με συνδυασμό αντικαταθλιπτικών και αντιεπιληπτικών φαρμάκων, χωρίς αποτέλεσμα. Στην συνέχεια επισκέφτηκε γναθοχειρουργό, διαπιστώθηκε ανατομική ανωμαλία στην γνάθο και αποφασίστηκε να γίνει χειρουργική αποκατάσταση. Έγιναν 3 χειρουργεία, σε διάστημα 2 χρόνων (διεύρυνση πάνω γνάθου, διεύρυνση κάτω γνάθου, μόσχευμα, λάμες) με αρκετές επιπλοκές. Στην συνέχεια έγινε ορθοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση νάρθηκα. Στα επόμενα 2 χρόνια ο πόνος συνεχίζει χειρότερος και δοκιμάζει βελονισμό χωρίς αποτέλεσμα. Κάνει ενέσεις με Bottox που προσφέρει προσωρινή βελτίωση, μόλις περάσει η δράση της ουσίας όμως, ο πόνος επανέρχεται.

‘Έρχεται στο ιατρείο μας απελπισμένη και απογοητευμένη. Από τα εικοσιτρία μέχρι τα τριάντα της παιδεύεται με φάρμακα και χειρουργεία και αντί για καλύτερα γίνεται χειρότερα. Γενικά είναι μορφωμένη γυναίκα, με πολλές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα αλλά αυτό το πρόβλημα την εμποδίζει να λειτουργήσει φυσιολογικά και της προξενεί μεγάλη ανασφάλεια. Ο πόνος είναι μόνιμος με έντονες κρίσεις κάθε εβδομάδα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα ισχυρά φάρμακα που παίρνει.

Έγινε εκτεταμένη διερεύνηση και αποφασίστηκε να γίνει θεραπεία με συνδυασμένη προλοθεραπεία και αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες. Έγιναν 7 θεραπείες συνδυασμένης προλοθεραπείας και μία θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP) σε διάστημα 10 μηνών. Οι θεραπείες γινόταν πάντα με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η βελτίωση άρχισε από τον πρώτο μήνα και σταδιακά αυξανόταν με την πρόοδο της θεραπείας.

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν πονάει και είναι πολύ ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της θεραπείας.