210 6777412

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΕ ΑΝΔΡΑ

Υπάλληλος

Άνδρας μέσης ηλικίας, έρχεται στο ιατρείο με έντονο πόνο στην μέση και με ιστορικό τριών χειρουργείων για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ανεπιτυχώς.

Το πρόβλημα ξεκινάει προ 15ετίας με έντονο πόνο στον αριστερό γοφό. Με το πέρας του χρόνου η κατάσταση επιδεινώνεται. Προ 7ετίας η αξονική τομογραφία στην ΟΜΣΣ δείχνει κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου Ο5-Ι1. Προχωράει στο πρώτο χειρουργείο και γίνεται πεταλεκτομή Ο5. Μετά το χειρουργείο ο πόνος στον αριστερό γοφό παραμένει αλλά τώρα αρχίζει να πονάει και στην μέση και δεξιά. Παίρνει αντικαταθλιπτική αγωγή για ένα χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα. Συνεχίζει να πονάει και κάνει χρήση αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων σε μεγάλες δόσεις. Προ έτους κάνει δεύτερο χειρουργείο όπου γίνεται σπονδυλοδεσία Ο5-Ι1. Ο πόνος συνεχίζει εντονότερος παρά την χρήση των αντιφλεγμονωδών, που τώρα δεν βοηθούν πια. Μετά 4 μήνες από το δεύτερο χειρουργείο, γίνεται τρίτο χειρουργείο για καθαρισμό των συμφύσεων και για σταθεροποίηση του μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο δεύτερο χειρουργείο. Ο πόνος συνεχίζει και κάνει φυσιοθεραπείες που τον βοηθούν προσωρινά.

Έρχεται στο ιατρείο ένα εξάμηνο μετά το τελευταίο χειρουργείο. Πονάει στην μέση, στους γοφούς χειρότερα αριστερά, υπάρχει υπαισθησία στον αριστερό μηρό και έχει έντονο συσφικτικό πόνο στις γάμπες. Παίρνει υπερβολικές δόσεις από παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα ηπατικά ένζυμα.

Μετά από προσεκτική διερεύνηση, μελέτη των κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων και εξέταση με υπέρηχο της πάσχουσας περιοχής (η εξέταση αυτή γίνεται στο ιατρείο), καταρτίσαμε το θεραπευτικό πλάνο και ο ασθενής προγραμματίστηκε για ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία με ενέσεις υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, προλοθεραπείας, trigger point διηθήσεις και αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP). Έγιναν συνολικά 5 θεραπείες σε διάστημα εννέα μηνών. ‘Όλες οι θεραπείες έγιναν με καθοδήγηση υπερήχων. Το PRP (αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες) παρασκευάστηκε στο ιατρείο την ίδια ημέρα της θεραπείας.

Ο ασθενής παρουσίασε σταδιακή βελτίωση και δύο χρόνια μετά την θεραπεία εξακολουθεί να είναι ελεύθερος από πόνο, δεν χρειάζεται φάρμακα και έχει επανέλθει πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητες.