210 6777412

Τί είναι η προλοθεραπεία

Αθηνά Μαυρομμάτη, MD, Ιατρός Αναισθησιολόγος, 25 Δεκ 2010

Η Προλοθεραπεία είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιώ και είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία οξέος και χρόνιου πόνου. Ανήκει στην κατηγορία των παρεμβατικών μεθόδων που εφαρμόζω στο ιατρείο. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε όλες τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, είτε τραυματικής είτε εκφυλιστικής αιτιολογίας. Η θεραπεία γίνεται με ένεση ανενεργούς φαρμακευτικά ουσίας σε συνδέσμους και τένοντες με σκοπό την ενίσχυση αυτών και την εξάλειψη του πόνου.

Ο όρος προλοθεραπεία προέρχεται από τον αγγλικό όρο proliferation therapy (prolotherapy) που σημαίνει πολλαπλασιαστική θεραπεία. Η μέθοδος έχει διαμορφωθεί στη σημερινή της μορφή κυρίως από τους Hackett and Hemwall. Εφαρμόζεται από το 2005 από τους γιατρούς της Mayo Clinic, oι οποίοι χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι “… αντίθετα με τις ενέσεις κορτιζόνης, οι οποίες προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, η προλοθεραπεία προκαλεί βελτίωση του υπό θεραπεία ιστού, ενεργοποιώντας την αναγέννησή του”.

Ο τένοντας είναι το ανατομικό στοιχείο με το οποίο ο μυς συνδέεται με το οστό και επηρεάζει την κινητικότητα της άρθρωσης. Ο σύνδεσμος είναι το ανατομικό στοιχείο που σταθεροποιεί την άρθρωση. Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι βρίσκονται παντού: στα γόνατα, στα δάκτυλα, στους ώμους, στους καρπούς, στον αυχένα, στην σπονδυλική στήλη, στη λεκάνη, στην κατ΄ισχύον άρθρωση, στην κροταφογναθική κ.α., καθορίζουν την κίνηση και την λειτουργικότητα του σώματος και συχνά καταπονούνται από τις καθημερινές δραστηριότητες. Η καταπόνηση αυτή οδηγεί σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Επίσης, μπορούν να τραυματιστούν ειδικά στα σημεία πρόσφυσης στα οστά γιατί εκεί ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις. Από την στιγμή που θα υπάρξει ένας τραυματισμός το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να αποκαταστήσει τη βλάβη. Επειδή οι τένοντες και οι σύνδεσμοι έχουν φτωχή παροχή αίματος η βλάβη πολλές φορές δεν μπορεί να διορθωθεί ικανοποιητικά, ακόμα και σε ένα νέο και γερό οργανισμό. Αυτή η ανεπαρκής επούλωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία, μυϊκή αδυναμία, αποσταθεροποίηση αρθρώσεων και πόνο.

Η προλοθεραπεία είναι η μέθοδος που ενισχύει το φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης του οργανισμού και οδηγεί σε πλήρη επούλωση της τραυματισμένης ή εκφυλισμένης περιοχής. Γίνεται με την ένεση ερεθιστικών, μη-φαρμακολογικά ενεργών ουσιών στο σημείο της βλάβης. Η ένεση προκαλεί ένα τοπικό ερεθισμό ο οποίος ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης του οργανισμού και οδηγεί στη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού (κολλαγόνου), που είναι το δομικό συστατικό των τενόντων και των συνδέσμων. Το νεοσχηματισθέν κολλαγόνο περιβάλλει τον τραυματισμένο ιστό και τον κάνει πιο δυνατό. Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι μετά την θεραπεία έχουν ενισχυθεί με τον νέο ιστό και είναι πιο γεροί, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι γίνονται δυνατότεροι μέχρι και 40% περισσότερο από τούς αντίστοιχους υγιείς. Στην προλοθεραπεία δεν χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη, ούτε κορτιζόνη. Δεν υπάρχουν παρενέργειες γιατί η μέθοδος λειτουργεί δια μέσου του φυσικού μηχανισμού επιδιόρθωσης του οργανισμού.