210 6777412

Prolo Plus

Προλοθεραπεία υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση

Η Προλοθεραπεία είναι η πιο απλή μορφή της Αναγεννητικής Ιατρικής. Ήδη από το 2009 και έπειτα από μακροχρόνια χρήση και αξιολόγηση όλων των παρεμβατικών μεθόδων, των φαρμάκων και των εναλλακτικών μεθόδων (πχ βελονισμός) για τη αντιμετώπιση του πόνου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουμε επιλέξει την Προλοθεραπεία ως την αφετηρία της θεραπευτικής προσέγγισης στο ιατρείο μας. Είναι αποτελεσματική μέθοδος για την θεραπεία του προβλήματος – όχι μόνο συμπτωματική αντιμετώπιση – χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.

Τί είναι η προλοθεραπεία

Από που προέρχεραι ο όρος

Ο όρος προλοθεραπεία προέρχεται από τον αγγλικό όρο proliferation therapy (prolotherapy) που σημαίνει πολλαπλασιαστική θεραπεία. Η μέθοδος έχει διαμορφωθεί στην σημερινή της μορφή κυρίως από τους Hackett και Hemwall κατά την δεκαετία του 1950, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εφαρμόζεται από το 2005 από τους γιατρούς της Mayo Clinic, οι οποίοι χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι “… αντίθετα με τις ενέσεις κορτιζόνης, οι οποίες προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, η προλοθεραπεία προκαλεί βελτίωση του υπό θεραπεία ιστού, ενεργοποιώντας την αναγέννησή του”.

Πώς λειτουργεί θεραπευτικά

Οι ενέσεις προκαλούν τοπικό ερεθισμό ο οποίος ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης του οργανισμού και οδηγεί στη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού (κολλαγόνου), που είναι το δομικό συστατικό του σώματος. Το νεοσχηματισθέν κολλαγόνο περιβάλλει τον τραυματισμένο ιστό και τον κάνει πιο δυνατό. Όσον αφορά τις βλάβες του μυοσκελετικού, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι χόνδροι μετά την θεραπεία έχουν ενισχυθεί με τον νέο ιστό και είναι πιο γεροί ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι γίνονται δυνατότεροι μέχρι και 40% περισσότερο από τους αντίστοιχους υγιής. Η δράση της λοιπόν δεν είναι μόνο παυσίπονη αλλά παράλληλα και θεραπευτική, δεδομένου ότι αποκαθιστά τις βλάβες στους ιστούς που προκαλούσαν τον πόνο.

Σε ποιές περιπτώσεις εφαρμόζεται

Πως εφαρμόζεται η μέθοδος στο ιατρείο μας

Η θεραπεία γίνεται με μια σειρά από ενέσεις υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση στα σημεία που παρατηρούνται βλάβες. Ωστόσο, η εκτεταμένη εμπειρία μας στη θεραπεία του πόνου, μας επιτρέπει κατά τη διάρκεια των θεραπειών Προλοθεραπείας να ενσωματώνουμε παράλληλα και στοιχεία από άλλες ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές ούτως ώστε να επιτυγχάνουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, όπως: trigger points διηθήσεις, neural prolotherapy, απελευθέρωση νεύρων, κεντρικό ή περιφερικό νευρικό shut-off, περινευρικές διηθήσεις, διάλυση ασβεστώσεων – αποτιτανώσεων, απομάκρυνση debris.

Οι ενέσεις δεν πονάνε ιδιαίτερα και συνήθως είναι καλά ανεκτές από τους περισσότερους ασθενείς. Αν κάποιος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ή η θεραπεία πιο εκτεταμένη, τότε προηγείται τοπική αναισθησία στα σημεία των ενέσεων.

Χρήση υπερήχων

Η Προλοθεραπεία πραγματοποιείται και κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος. Ο υπέρηχος μυοσκελετικού μας επιτρέπει να κατευθύνουμε την βελόνα με ακρίβεια εντός του ανθρώπινου σώματος και να εφαρμόζουμε τις ενέσεις ακριβώς στο σημείο της βλάβης.

Επιπλέον, ο υπέρηχος μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε την κατάσταση των ιστών και των δομικών στοιχείων του μυοσκελετικού συστήματος του ασθενούς πριν την έναρξη των θεραπειών αλλά και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του θεραπευτικού πλάνου. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς με αντικειμενικά κριτήρια και να βελτιστοποιούμε τον τρόπο εφαρμογής της μεθόδου.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της Προλοθεραπείας εμφανίζονται σε δύο φάσεις. Αμέσως μετά από την θεραπεία, έχουμε το άμεσο αποτέλεσμα, αλλά το μεγαλύτερο και μόνιμο αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 4 έως 8 εβδομάδες (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και 12 εβδομάδες) μετά την θεραπεία. Αυτό οφείλεται στο τρόπο λειτουργίας της θεραπείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Προλοθεραπεία δεν χρησιμοποιούμε παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή ξένα προσθετικά υλικά για να διορθώσουμε τη βλάβη των ιστών, αλλά κινητοποιούμε τον ίδιο τον οργανισμό να συνθέσει τον δικό του ιστό και αυτό χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί.

Διαβάστε περισσότερα για την προλοθεραπεία στα παρακάτω ενημερωτικά άρθρα: